kontakt

    Zapytaj o naszą ofertę!



    Poznaj właściwości wody źródlanej

    Butelkowana woda źródlana to produkt, który od lat wzbudza wiele sprzecznych opinii. Są tacy, którzy doceniają jej właściwości, ale również i tacy, którzy twierdzą, że w niczym nie przewyższa przefiltrowanej wody kranowej. Czy rzeczywiście tak jest? Odpowiedź na to pytanie dają nam m.in. badania Państwowego Zakładu Higieny. Sprawdźmy zatem, jakie właściwości wyróżniają wodę źródlaną Żywiec Perła.

    Cenne właściwości dla organizmu

    Jak zapewnia dystrybutor wody do domu z Poznania, jedną z najważniejszych cech dobrej źródlanej wody jest jej zasadowość. Według badań PZH, polska woda źródlana taka jak Żywiec charakteryzuje się wysoką zasadowością, co świadczy o jej dobroczynnym wpływie na organizm. Woda o wysokim pH pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową i sprzyja lepszemu przyswajaniu składników mineralnych. Kolejną zaletą polskiej wody źródlanej jest niska mineralizacja. Oznacza to, że woda ta nie zawiera dużych ilości soli mineralnych, takich jak magnez, sód czy chlorki. Dlaczego to istotne? Woda o niskiej mineralizacji jest znacznie łatwiejsza do przyswojenia przez organizm.

    Jakość, która nie wymaga poprawy

    Co ważne, woda źródlana w odróżnieniu od wody przefiltrowanej zawiera wiele naturalnych składników niezbędnych dla zdrowia. Są to mikroelementy, które pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Przykładowo, potas poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, a żelazo uczestniczy w procesie tworzenia hemoglobiny. Ponadto dzięki temu, że woda źródlana pochodzi z głębi ziemi, jest wolna od wszelkich zanieczyszczeń powierzchniowych takich jak pestycydy czy metale ciężkie, które mogą występować w wodzie kranowej. Dodatkowo, jako że jest pozyskiwana ze starannie dobranych źródeł, nie ma potrzeby stosowania agresywnych metod jej oczyszczania, takich jak chlorowanie.